به گزارش ایرنا، محمود قاضی خوانساری در نشست تخصصی "مواد سرطانزای پیرامون ما" افزود: در دنیا تعداد آفتکشها بیش از 500 ترکیب است که با متابولیتها در مجموع هزار و 400 ترکیب میشوند.
وی اظهار کرد: در ایران از 242 سموم شیمیایی یعنی سالانه 25 هزار تن مصرف میشود که بیشترین حجم استفاده از این سموم در کشور مربوط به آفتکشها و حشرهکشها است که انواع مختلف دارد این در حالی است که سرطانزا بودن آنها ثابت شده است.
وی تاکید کرد: باقیمانده آفتکشها بر روی مواد غذایی میتواند سمیت حاد ایجاد کند بنابر این استفاده صحیح از آنها بسیار حایز اهمیت است.
وی با بیان این که عوامل محیطی، سبک زندگی، شغل و حتی مصرف داروها میتواند موجب بروز سرطانهای مختلف شود، گفت: مثلا در اردبیل سرطان معده و در گنبد و گرگان سرطان مری شایع است که به دنبال بررسی علت آن هستند البته زمانبر است.
قاضی خوانساری ادامه داد: در تحقیقاتی که 50 سال گذشته انجام شد ارتباط مستقیمی بین حشرهکشها و سرطان پوست و ریه مشاهده کردند که برای جلوگیری از بروز انواع سرطانها باید نظارت کاملی بر روی نحوه استفاده و نوع سموم شیمیایی اعمال شود که فقط با همکاری تمام نهادهای مرتبط امکانپذیر است.
وی افزود: بعد از نظارت وارد مرحله کنترل میشویم که نیاز به آموزش و فرهنگسازی دارد، بعد از کنترل به مرحله سنجش و پایش میرسیم که اکنون وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به عنوان متولی سلامت در جامعه 100 ماده شیمیایی را پایش و اندازهگیری میکند در حالی که بیش از 200 ماده شیمیایی داریم بنابراین باید پایشها گسترش یابد.
نشست تخصصی "مواد سرطانزای پیرامون ما" با هدف ارتقای دانش عمومی و تخصصی مخاطبان درباره آلایندههای زیست محیطی و عادات و رفتارهای زیستی که موجب افزایش ریسک بروز سرطان میشوند، توسط انجمن علمی مواد جهشزای زیست محیطی ایران و با مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
بررسی اپیدمیولوژی سرطان در ایران و ارتباط آن با مواجهه با عوامل مختلف از جمله محصولات دستکاری شده ژنتیکی، آلایندههای سرطانزای هوا، عوامل مختلکننده سیستم اندوکراین، آفتکشها، فلزات سنگین، تلفن همراه و امواج الکترومغناطیس، آلایندههای نوین آب، آلایندههای مواد غذایی و نقش عوامل ژنتیکی در بروز سرطان و همچنین سنجش و پایش آلایندههای سرطانزای محیط زیستی از مهمترین محورهای این همایش است.
نظر شما